floraplanet.pl

Blog tematyczny o domu, ogrodzie i wnętrzach.

Lifestyle

Zielnik w kuchni

Zielnik w kuchni

Zielniki stale zyskują na popularności. Ludzie zdecydowanie wolą używać do doprawiania swoich potraw świeżych ziół, zamiast tych kupowanych w suszu ze sklepowych półek. Mają one intensywniejszy smak i zapach, dzięki czemu aromat dań stworzonych z ich udziałem ma niepowtarzalny aromat. Niestety nie każdy posiada dom z ogrodem, w którym mógłby stworzyć własny zielnik. Nic straconego! W tym artykule pokażemy Wam jak zrobić domowy zielnik w kuchni!

Idealne miejsce na domowy zielnik

Chcąc założyć swój własny domowy zielnik, musisz pamiętać, że rośliny potrzebują dostępu do światła. Umieszczenie ich w zaciemnionym pomieszczeniu pozbawi je możliwości rozwoju i najprawdopodobniej prędzej czy później zaczną żółknąć i usychać. Mając to na uwadze, sprawdź, w którym miejscu w kuchni możesz stworzyć im dogodne warunki. Wiele osób decyduje się na parapet. Jest to bardzo dobry pomysł, jednak jeśli uważasz, że będzie Ci to blokowało dostęp do okna, świetnie sprawdzi się także blat kuchenny znajdujący się w jego pobliżu. Niektóre rośliny nie lubią stałego intensywnego dostępu promieni słonecznych, ponieważ te mogą sprawić, że ich listki ulegną poparzeniu. Na to także należy zwrócić szczególną uwagę. 

W czym posadzić zioła decydując się na zielnik w kuchni?

Możesz je posadzić w odpowiednio przygotowanych pojemnikach. Co to oznacza? Nie każdy może nadawać się do prowadzenia zielnika. Doniczka w tym celu przeznaczona nie może być zbyt głęboka. W zupełności wystarczy nawet taka, która ma 20 centymetrów głębokości. Cała reszta jak kształt czy kolor jest bez znaczenia i zależy tylko od Twojego gustu. Możesz postawić na klasyczne doniczki wykonane z glinu lub te ceramiczne. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą się inne materiały jak na przykład beton, a nawet metal. Jeśli chcesz ocieplić wnętrze, użyj drewnianych skrzynek lub wiklinowych koszy. 

O czym warto pamiętać, wybierając doniczki?

Wiesz już w czym posadzisz swój zielnik? Świetnie! Teraz czas zadbać o resztę.Twoje zioła z pewnością będą wymagały częstego podlewania. To jednak nie oznacza, że mogą w niej ciągle stać, bo jej nadmiar przyczyni się do uaktywnienia procesów gnilnych. W związku z tym upewnij się, że doniczki posiadają minimum centymetrowe otwory, dzięki którym nadmiar wody będzie stale usuwany. Zadbaj także o odpowiedni drenaż, układając na dnie naczynia co najmniej 2-centymetrową warstwę żwiru lub drobnych kamieni. 

Czas na wybór ziół i podłoża!

Nie ma co ukrywać. Najlepiej zielnik wyhodować samemu od podstaw. Dzięki temu będziesz mieć 100% pewność, że są one bez zbędnej chemii. Dostępne masowo w supermarketach zioła mogą mieć niewiele wspólnego z naturą, a ich listki czasem są przepełnione ołowiem, który powstał ze spalin. Chcesz, aby Twój zielnik był ekologiczny? Uzbrój się w cierpliwość i oczywiście odpowiednie podłoże! Tutaj wybór jest bardzo duży. Możesz użyć ziemi uniwersalnej, ale także takiej służącej do uprawy warzyw lub hodowli roślin doniczkowych. Kluczowe jest, aby miała ona odczyn podobny jak najbardziej bliski obojętnemu. 

Co może znaleźć się w tak przygotowanej doniczce? W zasadzie wszystkie zioła, które lubisz! W kuchni najczęściej ludzie sięgają po bazylię, majeranek, oregano, rozmaryn, lubczyk, miętę, szałwię lub melisę. 

A Ty wiesz już, jak będzie wyglądać Twój zielnik w kuchni?

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.